flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наглядова пробація. Основні поняття.

24 жовтня 2018, 11:15

Якщо суд застосував одне з покарань , що не пов’язане з позбавленням волі, або звільнив Вас від відбування покарання, Ви починаєте перебувати на наглядовій пробації.

До покарань, які не пов’язані з позбавленням волі, належать:

  1. Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певної діяльністю;
  2. Громадські роботи;
  3. Виправні роботи.

До звільнення від відбування покарання відноситься:

  1. Звільнення від відбування покарання з випробуванням;
  2. Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років;
  3. Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років.

Перебування на наглядовій пробації означає контроль за виконанням Вами обов’язків покладених на Вас судом, проведення з Вами індивідуально-профілактичної роботи, отримання психологічної, консультативної та інших видів допомоги, зокрема, у працевлаштуванні та отриманні освіти , участь у виховних заходах та соціально-корисній діяльності.

За викликом Ви маєте з’явитися до органу пробації познайомитись зі своїм інспектором. Інспектор має роз’яснити Ваші права та обов’язки, ознайомити Вас  з порядком та умовами відбування Вашого покарання або звільнення від відбування покарання. Якщо ви проігноруєте виклик інспектора і не з’явитесь без поважної причини, це вважатиметься порушенням та матиме негативні наслідки, передбачені законом.

Поважними причинами неприбуття до інспектора пробації є: несвоєчасне одержання виклику, хвороба та інші обставини (наприклад, відрядження, смерть близької людини, тощо), що фактично позбавляють Вас можливості прибути за викликом, а також документально підтверджені (відповідний документ Ви маєте надати своєму інспектору пробації).

Під час перебування на наглядовій пробації, Ви маєте право:

  1. Роз’яснення Вам ваших прав та обов’язків;
  2. Отримання інформації про умови відбування покарання та звільнення від відбування покарання;
  3. Отримання інформації про можливу допомогу і консультації;
  4. Оскарження рішень, дій або бездіяльності персоналу органу пробації;
  5. Участь у складенні Вашого індивідуального плану роботи;
  6. Участь у програмах і заходах, що організовуються органом пробації;
  7. Нерозголошення інформації стосовно Вас третім особам, окрім випадків, що передбачені законом.

 

Важливо знати!

У випадку, якщо Ви змінюєте своє місце проживання, Ви маєте повідомити інспектору свою нову адресу.

Якщо Вам необхідно поїхати за межі України, Ви маєте отримати спеціальне погодження. Для цього Вам необхідно звернутися до уповноваженого органу з питань пробації, подати відповідну заяву про погодження на виїзд та долучити підтверджуючі документи про необхідність виїзду за межі України.

В разі залишення місця проживання або неприбуття до органу пробації, працівник органу пробації проведе заходи щодо виявлення Вашого місцезнаходження.

Якщо не вдасться встановити Ваше місцезнаходження, працівник органу пробації направить матеріали до правоохоронних органів для проведення подальших розшукових заходів. (Вас оголосять у розшук).

Таким чином, за період перебування на обліку в органах пробації, Ви повинні довести, що дійсно стали на шлях виправлення та використали свій шанс змінити життя на краще. Усі позитивні зміни інспектор пробації має відобразити документально з метою підготовки Вашої справи для звільнення.

 

Прес-служба суду