flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки проведення "Дня відкритих дверей"

24 жовтня 2011, 11:39

    Сьогодні  в державі значна увага приділяється відвертості, прозорості, доступності правосуддя і інформації про діяльність судів всіх ланок судової системи. 

29 вересня 2011 року в Ленінському районному суді м. Полтави, з метою підвищення довіри молоді до правосуддя та підвищення їі правової освіти, було проведено День відкритих дверей.

Для участі в даному заході були запрошені учні 7-11 класів середніх навчальних закладів району міста, серед них учні гімназії №21 та ЗОШ №2 і № 20, які мріють стати юристами. Всього в даному заході прийняли участь  46 осіб (згідно списку). Дітей супроводжували вчителі шкіл, яким також був цікавий захід  та які завдяки йому мали можливість розширити свою уяву з приводу ролі суду у суспільстві та особливості його роботи. На заході була присутня головний спеціаліст відділу служби у справах дітей виконавчого комітету Ленінської районної у м. Полтаві ради Соц Н.О.

У ході проведення заходу  учні ознайомились з роботою суду, порядком розгляду та фіксування судового процесу, роботою обов’язками працівників апарату суду, мали змогу оглянути службові приміщення суду,  поспілкуватися з суддями та працівниками апарату.

Голова Ленінського районного суду м. Полтави – Крючко Н.І.  ознайомила школярів зі змінами в законодавстві з питань судоустрою та роботою судової системи, розповіла про засади здійснення правосуддя, застосування нормативно - правових актів, про правову поведінку, необхідність дотримання законності. В своїй промові повідомила, що за рівнем оснащеності суд забезпечений необхідними засобами для ведення судових процесів. Зали судових засідань мають необхідну апаратуру, судді та працівники апарату на належному рівні забезпечені оргтехнікою. Вжито і заходів безпеки: приміщення суду надійно охороняється спецпідрозділом  судової міліції „Грифон”.

Керівник апарату суду Відюк О.С. ознайомила учнів з історією заснування суду, розповіла про штат і штатну чисельність суддів та працівників суду, їх обов’язками, основними завданнями та обов’язками  структурного підрозділу «Канцелярія», порядком звернення до суду.

Також, перед школярами виступила суддя Юхно С.П., яка розповіла дітям про види відповідальності, строки настання адміністративної та кримінальної відповідальності у неповнолітніх, звернула особливу увагу на кримінальні справи, а особливо де злочини вчиняються неповнолітніми особами. Оскільки статистика змушує замислитись над тим, щоб правосвідомість була сформована ще у підлітковому віці, а дотримання законів стало нормою для усіх.

       Учні шкіл  відвідали зал судового засідання з розгляду цивільних та кримінальних справ. Їх було ознайомлено з основними атрибутами судових залів, веденням та фіксуванням судового процесу при розгляді справ.

      Секретар суду Нідзельська Т.М. розповіла школярам про роботу комп’ютерної програми «Документообіг загальних судів», що є однією із складових  забезпечення неупередженого розгляду справ суддями, порядком розподілу справ між суддями та шляхом, який проходить справа з моменту її надходження до суду до розгляду по суті.

     Старший судовий розпорядник суду Сичова Л.В. познайомила учнів з різноманітністю кореспонденції, що надходить до суду чи направляється судом в ході розгляду справ. Розповіла про порядок звернення до суду. 

Разом із тим, відбулося ознайомлення з безпосередньою роботою  канцелярії суду.

Учням було наочно показано справи різних категорій, які перебувають на розгляді суду. Особливу зацікавленість запрошених викликали саме справи кримінального судочинства.

Керівник апарату суду познайомила школярів з порядком розташування учасників судового процесу в залі судового засідання під час розгляду справ різних категорій та порядком фіксуванням судового процесу технічними засобами.

Втім, лише екскурсією не обмежилися. В рамках проведення заходу школярі відвідали відкрите судове засідання.  Їм випала нагода  бути присутніми при розгляді кримінальної справи  підсудними по якій є особи віком  від 20 до 43 років, які утримуються під вартою і обвинувачуються у скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 186 КК України. Учні були безпосередньо присутніми при допиті підсудних.

Наприкінці зустрічі учні та їх викладачі  подякували  керівництву суду  за  організацію проведеного заходу, який дав змогу в реаліях  побачити  роботу всього  суду, а учням  більше впевнитися у вірному виборі майбутньої професії - правознавця.

      День відкритих дверей в суді провели уперше, проте упевнені - це стане доброю традицією.

На думку педагогів і працівників суду, це ще одна сходинка в підвищенні юридичної обізнаності населення та підростаючого покаління, такі зустрічі сприяють підвищенню якості освіти, формуванню правильного уявлення про діяльність суду. 

Голова суду побажала усім успіхів в навчанні, наголосивши, що людина, яка ставить перед собою мету, обов’язково її досягає.

 

            Від імені колективу  висловлюємо подяку всім учасникам заходу !

                                                                                         Адміністрація суду!